General

Sanatatea!

Sambata 14 ianuarie 2012: dezbaterea publica a legii sanatatii

Piata Universitatii, Fantana, orele 12.00

 De 22 de ani suntem spectatori fara voie al unui spectacol de circ ce mascheaza scenarii bine planuite pentru acapararea resurselor in dispret total fata de populatie. Cu totii stim ca atata timp cat o lege ascunde mai mule nereguli, dezbaterea este deturnata spre conflicte politice, personale sau electorale iar in aceste situatii atentia societatii este distrasa de la adevaratele probleme. Polarizarea societatii romanesti este terenul propice pentru acest tip de diversiune si manipulare.

Noi suntem cei care trebuie sa dejucam planurile clasei politice pentru a readuce adevarata dezbatere in fata, pentru a o dezbraca de mantaua manipularilor si diversiunilor, care ne influenteaza fundamental vietile de prea mult timp.

Dincolo de pareri contradictorii si conflicte, impreuna putem face lucrurile sa functioneze. Trebuie doar sa ne ridicam si sa ne opunem prostiei si nemerniciei care ataca bunul simt si chiar dreptul la viata si la protejarea ei. Trebuie doar sa avem rabdare si incredere unii in altii, deoarece opiniile noastre constructive pot fi impletite si transformate intr-un system functional in interesul tuturor.

Intr-adevar, problema este urgenta, urgenta cu care sa oprim prostia sa distruga ceva bun, ceva care merge,ceva care e de folos tuturor cetatenilor.

Dincolo de asta e nevoie sa ne solidarizam si in jurul celor care mai lupta inca in acest sistem nenorocit de o politizare sufocanta, sub finantare si hotie. Sunt medici, asistenti, brancardieri, oameni care-si practica profesia in ciuda situatiei mizere. Sunt oameni de care depind vieti, care au nevoie de sprijinul nostru, care merita sa castige batalia pentru un sistem sanitar eficient. Sunt oameni care au studiat medicina din dragoste pentru semenii lor, din dorinta de a ajuta, de a face bine insa acest sistem nu le da voie sa faca acest lucru.

Proiectul de lege al sistemului sanitar va afecta toate unitatile spitalicesti, tot ce misca in sistem, nu doar serviciile de urgenta. Nu avem doar SMURD-ul de salvat, pentru ca odata salvat, daca noul proiect de lege va fi aprobat, s-ar putea sa nu aiba unde sa-si duca pacientii sau daca ar gasi un loc, acesti pacienti vor fi nevoiti sa refuse stiind ca trebuie sa-si puna gaj casa pentru a plati serviciile medicale.

‎Motivul pentru care a aparut medicina pe pamant nu este acela de a face bani, ci acela de a furniza leacuri, de a potoli suferintele, de a ajuta omul bolnav.

Proiectul legii organizarii sistemului de sanatate este in realitate un cadru de a sifona banii cetatenilor si nu o lege:

– Proiectul nu a fost redactat de specialisti in sanatate, ci de specialisti in “adulmecarea” si “agonisirea” banului public in chimirul petrecaretilor de la conducere.

– Proiectul nu prevede mecanisme si reguli pentru gestionarea fondurilor, ci da puteri Guvernului si ministerului sa gestioneze dupa bunul plac si netransparent fondurile. In realitate nu mai vorbim despre o lege ci despre un cec in alb pe banii nostri!

– Contractele cadru nu sunt inca facute publice, ele vor fi “coafate” si redactate de minister si vor fi aprobate prin HG.

– Nu exista masuri pentru depolitizare si pentru un management pe criterii de performanta.

– Coplata serviciilor medicale inseamna, in final, incercarea de eliminarea fizica a categoriilor cele mai defavorizate (pensionari, persoane cu veniturimici, someri, etc)

Trebuie sa constientizam aceste lucruri! Sa realizam ca acum, in ultimul ceas, inainte ca monstrul care ne conduce sa traga Cortina in favoarea lui, puterea de a opri acest bal mascat este in mainile noastre.

Numai prin responsabilitate sociala, unitate si actiune putem deturna vagonul pe care acesti nemernici il imping din buzunarele noastre catre visteria lor.

Citeste:
 Lege privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România
 Expunere motive Legea privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România
Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro

About the author

admin