Analize

Referendum sau referendumuri

11 iulie 2012

Ziceam ca de 22 de ani baietii s-au preocupat cu ascunderea adevarului, acoperirea infractorilor, acumularea de averi, da mai ales cu punerea lor la adapost in fata … cetateanului votant. Cum ii sanctioneaza cetateanul? Prin vot. Constitutia, ca sa fie europeana trebuie sa prevada nitcai drepturi, fundamentale cica. Pai nu-i nimic, ei au reusit prin legi sa blocheze exercitarea acestor drepturi. Suveranitatea cetatenilor se exercita prin reprezentanti si prin referendum. Pana aici, corect. Dar, cine poate face referendum? Pai numai ei, presedintele sau parlamentul, de la caz la caz. Dar cetatenii? Cetatenii nu! Pai nu scrie in Constitutie? Hai sictir, cetatene! Uite-l si p’asta s-a trezit ca vrea referendum!

Nu exista nici o procedura prin care cetatenii sa convoace un referendum, cum este in cazul initiativei legislative cetatenesti sau a schimbarii Constitutiei. Ca sa-si apere locurile caldute si banoase si-au baricadat reduta in fata cetateanului. La referendum vedem cum il validam in functie de interes. Mai exista si cazul invalidarii referendumului. Daca alesii nostri ajung printr-un tur de scrutin sau doua, de ce la demiterea presedintelui se face un singur tur de referendum. Cum este ales asa sa poata fi suspendat. Ce sa ne mai complicam. Daca e ales din primul tur cu majoritatea celor inscrisi pe liste sau din turul doi cu majoritatea celor prezenti asa sa fie si la referendum.

Vrem referendum in doua tururi! Asta ca sa nu complicam si mai mult mintile luminate ale formatorilor de opinie si ale analistilor.

About the author

admin