General

Nici o stire din Islanda

Written by admin

Sursa: http://www.taringa.net/posts/noticias/9443668/Islandia-revolucion-silenciosa.html

Revolutia Islandeză

IslandaÎn Islanda, țara în care guvernul a fost demis în bloc și marile bănci au fost naționalizate, s-a decis să nu se plătească datoria către Marea Britanie și Olanda, întrucat aceasta a fost generată de politica lor financiară rău intenționată. Țara urma să fie reformată iar pentru asta s-a creat un grup popular care să rescrie Constituția. Și toate acestea într-o manieră pașnică. O revoluție tăcută împotriva puterii pe care i-a adus la criza actuală.

De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute vreme de doi ani: Ce se întâmplă dacă cetățenii UE le vor urma exemplul?

***********************************************

Iată pe scurt, istoria evenimentelor:

2008.
Este naționalizată cea mai mare banca țară, moneda se prăbușește, bursa își suspendă activitatea, țara este în faliment.

2009.
Cetățenii protestează în fața parlamentului pentru a fi convocate alegeri anticipate. Urmare a acestui protest primul ministru și toți membrii guvernului sunt nevoiți să demisioneze în bloc. Continuă situația economică proastă.

O lege propune rambursarea datoriei către Marea Britanie și Olanda, în valoare totală de 3.500 de milioane de euro, sumă pe care familiile islandeze (prin impozitele și taxele plătite) o vor putea rambursa lunar în urmatorii 15 ani, cu o dobânda ce 5.5%/an.

2010.
Oamenii ies în stradă și cer ca legea să fie supusă Referendumului.

În ianuarie 2010, președintele refuză să o ratifice și anunță că se va organiza un Referendum. În luna martie este organizat Referendumul și 93% dintre cetățeni au votat împotriva rambursării datoriei. În această situație guvernul începe o anchetă pentrua determina responsabilitatea legală pentru criza și arestează câtiva directori de bănci. Interpolul emite un ordin și toți bancherii implicați pleacă din țară. În acest context de criză, este elaborată o nouă Constituție care să includă lecțiile învățate în urma crizei. O constituție după modelul danez.

Poporul suveran este chemat să se implice și 25 de cetățeni fără afiliere politică sunt aleși  dintre cei 522 care au depus cereri. Pentru a putea depune o cerere a fost necesare doar 1) să fi major și 2) să ai sprijinul a 30 de persoane.

Adunarea Constituantă își începe activitatea în februarie 2011. Pe baza recomandarilor formulate Adunarea Constituantă întocmește proiectul de Constituție. Aceasta trebuie să fie aprobată atât de către actualul Parlament cât și către noul Parlament care se va forma după alegerile legislative.

***********************************************

Aceasta este scurta istorie a Revoluției din Islanda: demisia guvernului în bloc, naționalizarea băncilor, un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice importante, închisoarea pentru cei responsabili de criza și rescrierea constituției de către cetățeni.

Am menționat acest lucru în mass-media europeană?
S-a comentat la radio sau în talk-show-urile politice?
Ați văzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineînțeles că nu.
Poporul islandez au fost în măsură să se împotrivească sistemului și să dea o lecție de democrație Europei și lumii întregi.

Între timp Islanda a câștigat la Curtea de Arbitraj procesele intentate de Marea Britanie și Olanda, iar datoria trebuie plătită de cei care au generat-o, adică bancherii și Bancile, nu de cetățeni.

About the author

admin

1 Comment

  • Pe cand vulcanul din Islanda scuipa cenusa, prezentatori de televiziune aruncau si ei in eter lava de silabe incandescente. Cei mai multi dintre reporteri sunt atat de speriati ca se vor face de ras incat fug cat pot de cele 16 litere.