General

Manifestul „Democratie Reala Acum”

Manifest (RO)

Manifestul “Democrație Reală Acum”

Suntem oameni simpli. Noi suntem asemenea ție: oamenii care se trezesc dimineața pentru a învăța, pentru a munci sau pentru a își căuta un loc de muncă, oameni care au familii și prieteni. Oamenii care muncesc din greu în fiecare zi ca să ofere un viitor mai bun pentru cei dragi.

Unii dintre noi se văd ca fiind mai progresiști, alții ca fiind conservatori. Unii sunt credincioși, alții nu. Unii dintre noi au ideologii politice foarte bine definite, alții sunt apolitici, dar toți suntem îngrijorați și indignați de peisajul politic, economic și social pe care îl vedem în jurul nostru, de corupția din rândul politicienilor, oamenilor de afaceri și bancherilor, de cetățenii simpli lăsați fără apărare.
Această stare de suferința zilnica, fără speranță, a ajuns să ni se pară normală. Dar dacă suntem uniți o putem schimba. Este momentul ca lucrurile să înceapă să se miște, este timpul să construim împreună o societate mai bună. Așa că noi susținem cu tărie următoarele:

– Prioritățile oricărei societăți avansate trebuie sa fie egalitatea, progresul, solidaritatea, libertatea culturala, sustenabilitatea ecologică, bunăstarea și fericirea individului.

– Există drepturi de bază inalienabile ale oricărui membrul al societății: dreptul la o locuință, la un loc de muncă, la cultură, la sănătate, la educație, la participare politică, la dezvoltare personală, la accesul la bunurile necesare unei vieți sănătoase și fericite.

– Modul actual de funcționare a sistemului nostru economic și guvernamental nu are în vedere aceste drepturi și este un obstacol în calea progresului umanității.

– Democrația însemnă poporul (demos=popor, kratos=putere), ceea ce înseamnă că guvernarea este făcută de fiecare dintre noi. Totuși, în această țară cea mai mare parte a clasei politice nu ne ascultă. Politicienii ar fi trebuit să ducă vocea noastră în instituții și să faciliteze participarea politică a cetățenilor prin canalele directe care asigură cele mai mari beneficii întregii societăți, nu să se îmbogățească pe spinarea noastră, să practice măsuri de dictatoriale și să se mențină la putere prin bipartidismul impus acronimul imuabil PP&PSOE (Echivalentele PDL/DA&USL/PSD din România).

– Beția puterii, și acumularea acesteia în mâinile doar a câtorva crează inegalități, tensiuni și nedreptăți, ceea ce duce la violență pe care noi o respingem. Modelul economic nenatural și depășit blochează mașinăria socială într-o spirala în care se auto-consumă îmbogățindu-i pe câțiva și trimițându-i în sărăcie pe restul. Până ce se va prăbuși.

– Scopul și dorința acestui sistem este acumularea de bani indiferent de efectele asupra bunăstării în societate, irosind și distrugând resursele planetei, creând șomaj și generând nemulțumire în rândul consumatorilor.

– Cetățenii sunt rotițele acestei mașini proiectate pentru a îmbogății o minoritate care nu are nici un fel de interes față de nevoile noastre. Suntem niște anonimi, dar fără noi nimic din toate acestea nu ar exista, pentru că noi suntem cei care punem lumea în mișcare.

– Dacă vom înțelege, ca societate, că nu ne putem încredința viitorul unei economii abstracte, de care nu vor beneficia niciodată cei mulți, atunci vom putea elimina abuzurile și lipsurile de care suferim.

– Avem nevoie de o revoluție în etică. În loc să punem banul mai presus de om ar trebui să îl punem din nou în serviciul nostru. Suntem persoane, nu produsul pieței. Nu suntem doar ‘ce’ cumpărăm, ‘de ce’ cumpărăm și ‘cui’ cumpărăm.

Pentru toate cele de mai sus, sunt indignat.
Cred că pot schimba.
Cred că pot ajuta.
Știu că, împreună, putem.
Vino cu noi. Este un drept.

About the author

admin