#asanusemaipoate

Momentul acela cand incepi faci ceva! Gen…logo-acasa2

Sanatate, educatie, dezvoltare, mediu, comert, cultura, etc. Avem atatea de facut impreuna si credem ca exista oameni priceputi si dornici sa se implice in rezolvarea problemelor din aceste domenii. Propunem o constructie alternativa la sistemul de legiferare si reglementare a vietii noastre, o platforma de provenienta civica fara orgoliile si interesele specifice politicianismului.

Va solicitam pe toti cei care simtiti nevoia sa luati atitudine fata de carentele politice actuale sa participati activ la redresarea societatii noastre pentru recuperarea demnitatii, decentei si a bucuriei de a trai. Putem realiza aceste lucruri fara sa urmam o cariera politica, prin dezbateri intre oameni competenti si propuneri legislative adecvate timpului si spatiului contemporan. Suntem convinsi ca un numar mare de cetateni, prin solidaritate si efort conjugat, pot impune legi si reguli noi prin care sa produca schimbari majore in bine.

Experienta ne arata ca si cele mai bune intentii si masuri pot fi denaturate ori sabotate sistemic de grupuri de interese. De aceea structura organizatiei noastre are o componenta destinata elaborarii unui program de masuri pentru redresarea situatiei actuale dublata de o directie consacrata aplicarii acestor masuri prin actiune civica si politica.

E momentul sa ne intoarcem ACASA!

ACASA vine de la Alternativa Civica Atitudine, Solidaritate, Actiune, principii care reprezinta arsenalul nostru pentru redresarea societatii; ne propunem sa strangem oameni competenti care sa elaboreze proiecte de legi care sa fie inaintate guvernului si parlamentarilor; daca proiectele noastre vor fi ignorate suntem gata sa intram cu ele si oamenii din spatele lor intr-o batalie electorala.

Vehiculul electoral exista, este functional si, cel mai important, este altfel. Ofera libertate si siguranta, nu poate fi deturnat. Descrierea lui pe scurt:

Principiile de functionare si structura organizatorica

Esenta democratica a organizatiei pe care o construim rezulta din structura sa, din modul de interactiune a organizatiilor interne, din modul in care se iau deciziile si din modalitatea in care membri pot accede la functii de conducere. In acelasi timp, urmarim construirea unei structuri functionale, care sa raspunda rapid si eficient problemelor ce apar in activitatea organizatiei.
Principiile organizatorice de baza ale A.C.A.S.A. sunt:

sistem

1. Mecanisme democratice aplicate la toate structurile interne. Deciziile cu caracter general privind politicile cu impact national se iau prin consultarea tuturor membrilor de partid, prin mijloace de vot electronic.

2. In partidul A.C.A.S.A. nu exista sefi, presedinti discretionari, lideri providentiali. Toti ocupantii functiilor de coordonare si reprezentare opereaza strict in limitele mandatelor cu care au fost imputerniciti de organizatii, pe baza deciziilor majoritatii membrilor. Este interzis cumulul functiilor executive in partid si a celor de delegare in pozitii publice, la toate nivelurile.

3. Orice membru poate candida la orice functie in partid si are deschisa calea de promovare atat in partid cat si posibilitatea de a accede in functii administrative locale sau centrale, potrivit competentelor sale. Promovarile se vor face exclusiv prin ascensiune ierarhica, sunt excluse impunerile de persoane “de sus in jos”.

4. A.C.A.S.A. se constituie ca un organism politic viu, in cadrul caruia se va asigura un flux continuu de oameni integri si competenti, de la organizatiile de baza, catre conducerea partidului. Pentru impiedicarea aparitiei de grupuri de interese, a conflictelor interpersonale legate de ocuparea de functii, se preved alegeri generale la intervale de doi ani precum si inlocuirea odata la un ciclu electoral a tuturor persoanelor din functiile executive de conducere, cu interdictia aplicata acestora de a candida pentru aceeasi functie. De asemeni, statutar sunt prevazute masuri organizatorice ferme pentru impiedicarea formarii grupurilor de interese la nivelul organizatiilor locale, precum si interdictia ca persoane cu grade de rudenie sa acceada in acelasi timp la functii de conducere sau reprezentare.

5. Garantarea corectitudinii, a impartialitatii in activitatea organizatiei precum si apararea pricipiilor constitutive prin implicarea in cadrul structurilor de control, etica si arbitraj a persoanelor provenind din societatea civilă, fără apartenență politică, cu o bună reputație în societate și tinută morală ireproșabilă

6. Interzicerea accesului in partid a persoanelor care au ocupat funcții publice sau funcții administrative, numite din partea altor partide care au participat la guvernare pana la data inregistrarii partidului A.C.A.S.A.. Interzicerea ascensiunii in functii de conducere a persoanelor care au activat in nomenclatura PCR, servicii secrete sau in alte partide infiintate dupa 22 decembrie 1989.

7. Orice membru de partid are asigurat dreptul la initiativa politica in toate organizatiile din care face parte, de la organizatia locala pana la organizatia nationala. Orice membru de partid poate participa la activitatile de instruire organizate in cadrul partidului, in vederea ocuparii de functii publice.

8. Persoanele care doresc sa sustina activitatea partidului in calitate de simpatizant, fara a asuma drepturile si obligatiile membrilor de partid, pot constitui Grupuri de initiativa locala, in vederea realizarii unor obiective cu specific local sau pentru sustinerea electorala a unor candidati pentru functiile de primari sau consilieri locali. Chiar si in localitatile in care sunt constituite organizatii locale, simpatizantii partidului pot participa la sedintele organizatiilor locale, si au drept de initiativa, in conditiile statutare.

9. Candidatii la functiile interne de conducere la nivel local, judetean precum si pentru functia de presedinte al partidului, sunt supusi votului direct al tuturor membrilor de partid. De asemeni, candidatii partidului pentru functiiile de Presedinte al Romaniei, prim ministru si ministri, sunt desemnati prin votul tuturor membrilor de partid.

10. Toate deciziile care se iau in cadrul organizatiilor interne sunt precedate de obtinerea avizelor consultative din partea Comisiilor de specialitate. Acestea sunt compuse din membri de partid cu competente pe domeni de activitate si au rolul de a asigura suportul legal si stintific al propunerilor ce urmeaza a fi adoptate prin vot.

11. Partidul se organizează și funcționează pe sistemul maximei transparențe în privința fondurilor și patrimoniului. Orice membru are dreptul să cunoască starea financiară și patrimonială a partidului. Toate operațiunile financiare se afișează pe site-ul partidului unde pot fi consultate de către toti membrii de partid.

A.C.A.S.A. se organizează pe principiul administrativ-teritorial. Organizațiile constituite au autonomie decizională, în limitele stabilite de Statut.

Structurile decizionale ale partidului sunt:
A. Organizațiile locale (OL) constituite la nivel de comună, oraș sau municipiu
B. Organizațiile locale reunite (OLR)
C. Organizațiile județene (OJ) sau de sector constituite la nivelul fiecarui judet și al sectoarelor municipiului București –cuprind toți membrii de partid din judet, respectiv din sector
D. Organizația națională (ON) – cuprinde toți membri de partid din țară si diasporă
E. Comisia de Etică și Arbitraj (CEA)
F. Congresul.

Structurile executive ale partidului sunt:
A. Secretarii OL
B. Birourile de coordonare locală (BCL) (în localitățile/sectoarele unde se constituie mai multe OL)
C. Birourile de coordonare județeană (BCJ)
D. Președinții OJ
E. Biroul de coordonare națională (BCN)
F. Biroul politic permanent (BPP)
G. Președintele partidului
H. Secretariatele partidului

Comisiile de specialitate (CS) județene și naționale sunt structuri consultative organizate la nivelul județelor (CSJ)- sub coordonarea BCJ și la nivel central (CSC)- sub coordonarea BCN.